DSCF0159
DSCF0159

DSCF0161
DSCF0161

winterkaart
winterkaart

DSCF0159
DSCF0159

1/7

VOLTE

OONK

HUIS,

VOLThE

2013

In het eeuwenoude cultuurlandschap in de buurtschap Volthe staan veel authentieke boerderijen. Er wordt nog geboerd maar ook worden er boerderijen burgerlijk bewoond. Geen opvolging of een erfenis kan hier in meespelen. Zo ook op deze mooie locatie. Op het erf staan nog eeuwenoude schuren maar het hoofdgebouw was in zeer slechte staat en het loonde niet deze te restaureren.  Besloten is om tot sloop over te gaan en er een eigentijdse woning voor terug te bouwen.

De woning heeft een simpele hoofdvorm gelijk aan de meeste boerderijen in de buurt. Wel is de vormgeving moderner. Met een knipoog zijn er elementen uit vervlogen tijden teruggekomen in het ontwerp. Zo is de niendeur teruggekomen als hoofdingang waarbij het glas bestaat uit oude glas in lood ruitjes uit de boerderij. Daarboven zijn twee luiken aangebracht waardoor in vroeger tijden het hooi werd binnen gebracht. De bestaande boerderij was in de jaren dertig reeds vernieuwd en aan de voorzijde was er een erker waarop men vanuit de woning op kon komen. Dit element is terug gekomen als een balkon. Van hier uit hebben de bewoners een geweldig uitzicht over hun land.

De woning is energieneutraal, dus geen gasaansluiting, en voorzien van 40 zonnepanelen die zorgen voor de verwarming en de benodigde elektriciteit. De gehele woning is voorzien van passiefhuis kozijnen en triple beglazing. De serre op het zuiden laat de zuidenzon door tot diep in de woning